Pārlekt uz galveno saturu

Pētījums par lopbarībā izmantojamo pākšaugu ekonomisko efektivitāti (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” projekta ietvaros 2017.gada novembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē tika uzsākts darbs pie Pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/181 “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums”.

Lai nodrošinātu lauksaimniecības zemes izmantošanas ilgtspēju, nozares konkurētspējas pieaugumu un neatkarību no lopbarības cenu svārstībām pasaules tirgū, Latvijā dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražotājiem ir jānodrošina vairāki nosacījumi – produkcijai jābūt ar zemu pašizmaksu,  augsta produktivitāti, tai jābūt veselīgai un kvalitatīvai. No ekonomiskā viedokļa konkurētspējas uzlabošanā ir jāmeklē risinājumi produktivitātes uzlabošanai ar zemākām izmaksām. Tā kā lopbarība veido lielāko izmaksas lopkopībā, tad produkcijas pašizmaksas samazinājuma risinājums vispirms ir meklējams ar lētākiem barības līdzekļiem. To iespējams samazināt nodrošinot augstāku vietējās izcelsmes barības īpatsvaru, tāpēc izstrādājot ekonomisko pamatojumu, īpaša nozīme ir jāpievērš ekonomiski efektīvāko šķirņu pākšaugu audzēšanas un izēdināšanas izpētei.

zirni lupina

 

Jāuzsver, ka efektīvāka zināšanu pārnese uz ražošanas sektoru, plašāka pākšaugu pielietošana lopkopībā, intensīvāka to noieta tirgus izaugsme, kā arī importētā proteīna samazināšana ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja īstenotie pētījumi būs balstīti uz ekonomiski pamatotiem rezultātiem visā to ražošanas un izmantošanas ciklā. 

Viens no projekta uzdevumiem paredz novērtēt pākšaugu, kā proteīna avota, izēdināšanas ekonomisko efektivitāti netradicionālā lauksaimniecības nozarē – briežkopībā, iekļaujot trīs sugu pākšaugu sēklas (lopbarības pupas, zirņi un lupīnas) nobarojamo briežu barības devā. Ēdināšanas izmēģinājums uzsākts 2018. gada janvārī un tiek īstenots sadarbības partnera SIA “Māras brieži” dzīvnieku novietnē Mores pagastā, Siguldas novadā.

 

sia maras briezi

 

Nebrīvē audzētu briežu pamatbarība, līdzīgi kā visiem atgremotājdzīvniekiem, ir rupjā un sulīgā barība, tomēr proteīna nodrošinājums barības devā ir aktuāla problēma, īpaši ziemas periodā, kad briežu vielmaiņas intensitāte samazinās, enerģijas bilance ir negatīva un rezultātā notiek dzīvmasas zudumi, kā arī briežu buļļiem ragu augšanas periodā – ziemas beigās, pavasara un vasaras sezonā, kad nepieciešams pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs.

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” ietvaros. 

Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf viaa

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

zinātniskā vadītāja, pētniece

Līga Proškina

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 26/03/2018