Pārlekt uz galveno saturu

Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums (PD3)

ERAF
Projekta numurs
1.1.1.2/VIAA/1/16/181
Struktūrvienības kods
PD3
Sadarbības partneri

SIA "Māras Brieži", Aleksandra Stulginska universitāte (Lietuva)

Mērķis

Uzlabot lauksaimniecības nozares ražošanas ekonomisko efektivitāti izmantojot lopbarībā vietējās izcelsmes pākšaugus un ekonomiskajā aspektā novērtēt importēto lopbarības līdzekļu aizstāšanas iespējas ar pākšaugiem.

Projekts ir fundamentāls starpnozaru pētījums, kas skar lauksaimniecības, vides un sociālo zinātņu jomas un paredz turpināt LLU fundamentālajos pētījumos iesākto pākšaugu agrobiotehnoloģisko pētījumu tēmu un papildināt to ar būtisku zinātnisko pienesumu par Latvijā audzēto lopbarības pākšaugu audzēšanas un izmantošanas lopkopībā ekonomisko efektivitāti, kontekstā ar barības sastāva ietekmi uz slāpekļvielu emisiju izmaiņām.

Projektā tiks veikts komplekss agrārās ekonomikas pētījums, kura pirmajā etapā, balstoties uz LLU īstenoto pētījumu rezultātiem, tiks izstrādāts ekonomiskais pamatojums:

1) no agrotehniskā viedokļa piemērotajām pākšaugu sugām un to šķirņu audzēšanai,

2) aprobētu fizioloģiski piemērotu pākšaugu barības devu izmantošanai lopkopībā,

3) proteīnbarības importa samazināšanai un aizvietošanai ar vietējās izcelsmes proteīnbarību (pākšaugiem).

Pētījuma otrajā etapā tiks veikts praktiskais izmēģinājums reprezentatīvo datu iegūšanai par pākšaugu izēdināšanas ekonomisko efektivitāti nebrīvē audzētiem briežiem, kontekstā ar barības sastāva ietekmi uz slāpekļvielu emisijām. Iegūtās zināšanas (know-how) par ekonomiskajiem ieguvumiem pākšaugu ražošanā un to pielietojuma lopkopībā, kā arī barības sastāva loma klimata pārmaiņu kontekstā, tiks piedāvātas izmantošanai lauksaimnieciskajā ražošanā.

Pētījumā tiks izstrādātas 6 zinātniskas un 2 populārzinātniskas publikācijas, rezultāti prezentēti 6 konferencēs, sagatavots informatīvs materiāls un semināri nozares speciālistiem, regulāra informācija medijos plašai sabiedrībai, t.sk. vidējās izglītības iestādēs. Pētījuma īstenošanā iesaistīts 1 komersants un 1 ārvalstu zinātniskā institūcija.

Iestādes loma projektā
Vadošais partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Projekta budžets - kopējais finansējums EUR 132 247.35.

ES fonda finansējuma daļa EUR 112 340.52 (85%), valsts budžeta finansējuma daļa EUR 13 216.53 (10%), piesaistītās privātās investīcijas - komersanta ieguldījums natūrā - EUR 6690.30 (5%).

Projekta īstenošanas aktualitātes:

Projekta vadītājs
Līga Proškina (ESAF)
Projekta atslēgvārdi
bioekonomika, ekonomiskā efektivitāte, pākšaugi, lobbarība, PostDoc
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 27/12/2017