Pārlekt uz galveno saturu

Pētījuma par lopbarībā izmantojamo pākšaugu ekonomisko efektivitāti ietvaros apmeklēta slaucamo govju saimniecība SIA ”Ogres piens” (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” projekta ietvaros 2017.gada novembrī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē tika uzsākts darbs pie Pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/181 “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums”.

Lai īstenotu vienu no projekta uzdevumiem – izpētīt lauksaimniecības dzīvnieku turēšanas un ēdināšanas tehnoloģijas saimniecībās – gada nogalē tika apmeklēta slaucamo govju saimniecība SIA ”Ogres piens”.

Galvenais mērķis, dodoties uz SIA “Ogres piens”, bija iepazīties ar saimniekošanas pieredzi saimniecībā ar vairāk nekā 750 liellopiem. Beidzamo gadu laikā saimniecība intensīvi attīstās, realizētā piena apjoms 5 gadu periodā ir pieaudzis 3.5 reizes. SIA “Ogres piens” valdes locekle   L.Langmane sarunā atzīst, ka tas ir mērķtiecīgas, uz efektivitāti un produktivitāti vērstas darbības rezultāts, kas no vienas puses īstenots pateicoties ganāmpulka palielinājumam, bet kas ir daudz svarīgāk – pateicoties izslaukuma no govs pieaugumam. Diskusijā tika pārrunāti jautājumi, kas ietekmē saimniecības ekonomiskās darbības efektivitāti – saimniecības ganāmpulka vadības un kontroles sistēma (ātrāka veselības problēmu diagnosticēšana, pārbaude), reprodukcijas rādītāji, kā arī jautājumi par ganāmpulka ēdināšanu, izlietoto barības līdzekļu un saražotā piena attiecību un barības līdzekļu izmaksām. Jānorāda, ka spēkbarības jeb proteīnarības izmaksas saimniecībā veido 20% barības izdevumu struktūrā. Kā atzīst L.Langmane, barības izmaksu samazinājums ir liels izaicinājums saimniecības speciālistiem tāpēc vietējos pākšaugus redz kā alternatīvu importētajiem proteīna līdzekļiem liellopu ēdināšanā.

SIA Ogres Piens

Saimniecības apmeklējuma laikā tika diskutēts arī par iespējamo sadarbību ar LLU lauksaimniecības nozarei aktuālu pētījumu realizēšanā un praktisko pētījumu īstenošanu ražošanas apstākļos saimniecībā.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Zinātniskā vādītaja, pētniece Līga Proškina

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 19/12/2018