Pārlekt uz galveno saturu

Starptautiskā briežaudzētāju konferencē prezentē pētījumu rezultātus par pākšaugu ēdināšanas ekonomiskajiem aspektiem (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Jau 12. gadu pēc kārtas augusta pirmajā nedēļā Latvijā norisinājās starptautiska briežaudzētāju konference “Briežkopība – tehnoloģijas, produkti un ekonomiskie aspekti”. Konferenci rīkoja biedrība BLSDAA sadarbībā ar Starptautisko briežu un pārnadžu audzētāju asociāciju (IDUBA), Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu (BIOR) un Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), ar Lauku atbalsta dienesta un LR Zemkopības Ministrijas atbalstu.

Pasākums ik gadu pulcē vadošos Eiropas un pasaules briežaudzētājus, selekcijas darba veicējus, zinātniekus, vetārstus, kompānijas, kuras specializējas briežu dārziem nepieciešamo tehnisko būvju izbūvē un nodrošināšanā, dzīvnieku barības ražošanā, produkcijas eksporta un importa kompānijas.

Šajā gadā uz konferenci bija ieradušies dalībnieki no 16 valstīm, kopumā pulcējot vairāk kā 60 nozares profesionāļus un speciālistus. Tika pārstāvētas tādas valstis kā Austrija, Polija, Vācija, Ungārija, Slovākija, Čehija, Azerbaidžāna, Krievija, Ukraina, Lietuva, Igaunija, Latvija, Portugāle, Spānija, Itālija un Ķīna.

Konferences mērķis: veicināt briežkopības nozares attīstību Latvijā, informēt un izglītot Latvijas un Eiropas briežaudzētājus par jaunākajiem zinātniskiem un praktiskiem sasniegumiem briežaudzēšanas jomā.

Pasākumā tika apskatītas trīs galvenās tēmas:

  • Briežu audzēšana – tehnoloģijas, bioloģija, ēdināšana, pavairošana, mākslīgā apsēklošana;
  • Briežaudzēšanas produkti - to izmantošana pārtikā, uztura bagātinātājos, medicīnā, kosmētikā;
  • Briežaudzēšanas ekonomiskie aspekti.

Konferences laikā Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniece Dr.oec. L.Proškina prezentēja pētījumu par pākšaugu izmantošanas briežu uzturā ekonomiskajiem aspektiem. Pētījumā uzsver briežu gaļas kvalitatīvās atšķirības un briežkopības produkcijas tirgus attīstības stratēģiju, balstot uz produkcijas atšķirību (medību pakalpojumi, gaļas kvalitāte utt.) no tradicionālās lauksaimniecības produkcijas.

Paralēli zinātniskajai konferencei norisinājās arī starptautisks pasākums “Staltbriežu un dambriežu buļļu snieguma un ģenētiskās kvalitātes noteikšana”, kuras laikā nozares profesionāļi iepazinās ar L.Proškinas vieslekciju “Briežu ēdināšanā izmantojamo barības līdzekļu ekonomiskais izvērtējums”. Pētījuma rezultāti uzskatāmi parāda par iespēju nodrošināt lopkopībā nepieciešamos proteīnbarības līdzekļus ar vietējo produkciju, tādējādi samazinot proteīnbarības importa apjomu lopkopībā.

post doc

 

post doc

Gatavojoties briežu eksterjera vērtēšanai (More, 2019)

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Zinātniskā vadītāja, pētniece Līga Proškina

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 20/09/2019