Pārlekt uz galveno saturu

Tīklošanās turpmākas sadarbības veidošanai (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Tīklošanās un kontaktu dibināšana ir nozīmīgs faktors turpmāku pētījumu veikšanā, projektu izstrādē un sadarbības partneru meklēšanā ne tikai komunikācijā ar pētniecības iestādēm, bet arī ražošanas līmenī, lai risinātu nozares praktiskās problēmas.

Pēcdoktorantūras projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/181 “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” īstenošanas gaitā, kā viens no uzdevumiem tika izvirzīta tīklošanās ar mērķi izpētīt lauksaimniecības dzīvnieku turēšanas un ēdināšanas tehnoloģijas saimniecībās un veidot sadarbību lauksaimniekiem nozīmīgu problēmu pētījumu īstenošanā. Pēcdoktorantūras pētījuma īstenošanas gaitā ir apmeklētas 12 saimniecības Latvijā (6 piena lopkopības un 6 briežkopības saimniecības), kā arī plānots apmeklēt vairākas saimniecības Lietuvā.

Kā nozīmīgs šādas tīklošanās rezultāts ir pēcdoktorantūras projekta ietvaros četru apmeklēto saimniecību (SIA “Māras brieži”, Z/S “Saulstari-1”, SIA “Dunduru pļavas” un SIA “Zemitāni”) iesaistīšana inovatīva zinātnes sadarbības projekta “Mūsdienīga briežu pilna cikla bioekonomiska bezatlikumu pārstrāde ar gala produktu – izejvielu ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas industrijai iegūšanai” īstenošanā.

Projektā akcentēta efektīvāka gaļas ražošanas un pārstrādes blakusproduktu izmantošana, tādējādi samazinot neizmantoto kaušanas atkritumu apjomu un attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu utilizēšanu, sasniedzot pēc iespējas zemāku emisiju līmeni. Savukārt ekonomiskais ieguvums balstās uz efektīvu blakusproduktu izmantošanu, kā rezultātā varēs iegūt augstvērtīgas izejvielas no briežu kaušanas (pirmapstrādes) blakus produktiem, kas potenciāli ir pārstrādājami produktos ar augstu pievienoto vērtību asins pulvera ieguvei un cīpslu kolagēna peptīdu ieguvei – funkcionālas pārtikas, kosmētikas un farmācijas rūpniecībai.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Zinātniskā vadītāja, pētniece Līga Proškina

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 29/06/2020