Pārlekt uz galveno saturu

Sumina Lauksaimniecības fakultātes absolventus

Attēla autors: No LBTU arhīva

Pirms Līgo svētkiem diplomus saņēma Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Lauksaimniecības fakultātes absolventi, kuri absolvēja universitātes senāko fakultāti. Diplomus par iegūtu augstāko izglītību ieguva 39 pamatstudiju un deviņi augstākā līmeņa studiju absolventi. Jāatzīmē, ka šis gads fakultātei ir zīmīgs, jo tā atzīmē 160 gadadienu, kopš lauksaimniekiem Latvijas teritorijā ir iespēja iegūt augstāko izglītību.

Sveicot absolventus, sacīja Lauksaimniecības fakultātes dekāne Dace Siliņa: "Ikvienam no jums šodien ir jūtams gandarījums par paveikto darbu. Jūs bijāt vieni no tiem, kuri pieredzēja un pārdzīvoja arī laiku, kad viss notika attālināti - datorā un kamerā. Lai gan tas nebija viegli nevienam no mums, tomēr tas mums iemācīja novērtēt nodarbības klātienē. Tāpat bija mirkļi, kad mācībspēki jūs virzīja un norādīja, bet reizēm kopā "bridām" cauri studiju procesam. Šī diena ir īpaša un diploms, kas šodien jums tiek pasniegts, ir pierādījums jūsu prasmēm, zināšanām un spējām."

Kā pirmie diplomus saņēma deviņi akadēmiskā maģistra studiju programmas "Lauksaimniecība" jaunie speciālisti, kuri studiju procesā varēja izvēlēties kādu no specializācijas virzieniem – laukkopība, dārzkopība un lopkopība.

Kā labākos šīs programmas noslēguma darbu autorus uzteica – Lilijas Dučkenas "Tomātu (Solanum lycopersicum L.) slimību ierosinātāji un Botrytis spp. kā nozīmīgs patogēns", Kristiānas Skuteles "Baltijas jūras Latvijas piekrastē izskalotās makroaļģes un to agroķīmiskās īpašības, pielietošanas iespējas lauksaimniecībā", Viktorijas Ņikonovas "Latvijas siltasiņu šķirnes zirgu braucamā tipa populācijas struktūras, inbrīdinga un darba spēju analīze", Arvja Spuriņa "Kartupeļu (Solanum tuberosum) agrotehnikas izvērtējums Latgalē" un Inesas Maagas "Spānijas kailgliemeža (Arion vulgaris) ierobežošanas iespējas bioloģiskajā lauksaimniecībā".

Turpinājumā 39 diplomus izsniedza profesionālā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība" absolventiem, kuri ieguva profesionālā bakalaura grādu lauksaimniecībā un kvalifikāciju: agronoms ar specializāciju laukkopībā, agronoms ar specializāciju dārzkopībā, ciltslietu zootehniķis vai lauksaimniecības uzņēmuma vadītājs.

Šajā studiju programmā kā labākie noslēguma darbi tika atzīti – Daigas Birzlejas "Krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) pavairošanas metožu salīdzinājums", Baibas Bušas "Organominerālā slāpekļa mēslojuma ietekme uz augu augšanu un ražu", Edītes Gambīcas "Latvijas tumšgalves šķirnes aitu māšu piena sastāva un jēru augšanu raksturojošo pazīmju analīze", Patrīcijas Paulas Kijonekas "Latvijas siltasiņu zirgu šķirnes kumeļu auguma izmēru un dzīvmasas analīze", Kristiānas Ķirses "Slaucamo govju ganāmpulka izkopšanas vērtējums", Laura Vērzemnieka "Turēšanas un slaukšanas tehnoloģijas maiņas ietekmes analīze uz slaucamo govju produktivitāti", Zigmāra Bružus "Zemeņu audzēšana jauktajos stādījumos" un Gunas Urlovskas "Trihodermīna lietošanas iespējas sīpolu slimību ierobežošanā".

Šīs studijas programmas absolventei Daigai Birzlejai pasniedza izcilības jeb "sarkano diplomu", kas ataino viņas augstās darba spējas, disciplīnu un nopietno attieksmei pret studiju darbu.

Līdztekus tam tika pasniegtas arī Scandagra balvas labāko noslēguma darbu autoriem Baibai Bušai, Kristiānai Skutelei, Arvim Spuriņam un Inesai Maagai. Scandagra pārstāvji iesaistīti darbu vērtēšanā un tās tiek pasniegtas no 2018. gada.

"Šis patiešām ir laimīgs brīdis, jo LBTU Aulā redzam 48 jaunos nozares speciālistus. Aiz muguras ir studiju laikā piedzīvotās grūtības un stresa mirkļi, kad aizstāvējāt savus noslēguma darbus. Jūsu varēšanu un augstās darba spējas apliecina šodien iegūtais augstākās izglītības diploms. Visi mūsu universitātes absolventi ir pieprasīti darba tirgū un lauksaimniecības jomā jūs būsiet vienmēr nodarbināti. Lauksaimniecība nav viegla nozare, turklāt jūs sagaida dažādi izaicinājumi, bet es ticu, ka  pieņemsiet gudrus un pareizus lēmumus. Ceru, ka pie mums esat saņēmuši noderīgas zināšanas, bet atcerieties, ka jāmācās būs katru dienu. Novēlu jums šodien skaisti pavadīt svētku dienu un veiksmi turpmākajās dzīves gaitās," klātesošos uzrunāja LBTU rektore Irina Pilvere. 

Jāatzīmē, ka 2023. gada 20. oktobrī aicinām lauksaimniecības augstākās izglītības absolventus (agronomijas, zootehnikas (zooinženieru / lopkopības) vai Lauksaimniecības fakultātes) uz salidojumu, lai kopā atminētos studiju laiku Jelgavā, satiktu savus laikabiedrus un uz vienu vakaru atkal atgrieztos studentu dzīvē. Detalizēta informācija par pasākumu būs pieejama fakultātes mājaslapā un sociālajos tīklos.

Visas pasākuma fotogrāfijas apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.

Kā pēdējie diplomus 30. jūnijā saņems Veterinārmedicīnas fakultātes topošie nozares profesionāļi un ar šo fakultāti vasaras diplomu izsniegšanas sērija būs noslēgusies. Jāatzīmē, ka augstākās izglītības diplomus šajā vasarā jau saņēma Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes, Informācijas tehnoloģiju fakultātes, Vides un būvzinātņu fakultātes, Tehniskās fakultātes, Meža fakultātes un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes jaunie speciālisti.

 

Pievienots 22/06/2023